Evelien Verkerk

Ik brei al bijna mijn hele leven. Als kind in begin jaren 1960 was ik al gefascineerd wanneer ik mijn moeder en oma zag breien en wilde het al snel zelf ook proberen. Vanaf dat ik een jaar of 12 was breide ik mijn eigen truien en soms ook voor anderen. Het leukste vond en vind ik het om mijn techniek steeds verder te verbeteren en nieuwe dingen bij te leren.

Van 1998 tot 2014 werkte ik voor een historisch museum met onder andere ook breiwerken in de collectie. Deze meestal 19e eeuwse werkstukken, vaak minitieus uitgevoerd, werden een bron van inspiratie. Ik beschouw het als een groot voorrecht om alles van dichtbij te kunnen bekijken. Sinds oktober 2017 werk ik bij het Openluchtmuseum als projectmedewerker voorbereiding collectieverhuizing, waarbij ook af en toe gebreide stukken en andere fraaie handwerken het werkstation passeren.

Via dit blog wil ik mijn ervaringen met het gebreid erfgoed en deze levenslange hobby met anderen delen. Ik probeer bij verschillende musea dingen te bekijken en bestudeer oude breiboekjes. De kennis die ik zo vergaar wil ik graag doorgeven door oude patronen te delen, nieuwe patronen te ontwerpen en deze ook af en toe hier te publiceren.

Serieuze suggesties en toevoegingen zijn van harte welkom!

Alle foto’s, teksten en patronen: Copyright Evelien Verkerk

Ik deel graag mijn patronen zonder daar geld voor te vragen, maar het blijft mijn intellectueel/creatief eigendom. Voor eigen gebruik mag het patroon worden gedownload en nagebreid. Het patroon mag niet worden doorverkocht of gebruikt om wol(paketten) te verkopen tenzij ik daar persoonlijk schriftelijk toestemming voor heb gegeven. Het gebreide resultaat van mijn patronen mag eveneens niet worden verkocht.

Je kunt mij ook volgen op Facebook en op mijn website vind je rechtstreeks al mijn gratis patronen

 

14 thoughts on “Evelien Verkerk

  1. Beste Evelien Verkerk,

    Via Facebook kwam ik op dit geweldig leuke blog, wat een plezier om te lezen. Ik wilde laten weten dat wij de link naar dit blog hebben toegevoegd aan de themapagina Breien op het platform Modemuze. Een vriendelijke groet, Mila Ernst van Modemuze.nl

    Geliked door 1 persoon

  2. Beste Evelien,
    met belangstelling volg ik je zoektocht langs musea en de resultaten hiervan. Ik vond je moderne versie van de mofjes erg fraai.
    Ik heb ook een verzoek aan je: ik schrijf korte reportages voor het tijdschrift Simply breien, waarin we aandacht besteden aan Nederlandse en Vlaamse breisters. Het lijkt me interessant voor onze lezeressen om jou eens voor te stellen op een pagina in een van de komende nummers. Zou je hieraan willen meewerken?
    met vriendelijke groet,
    Tineke van Dun

    Geliked door 1 persoon

  3. Geweldig! Om dit te lezen! Veel jeugdherinneringen komen boven en gelukkig heb ik breiwerk van mijn oma nog steeds bewaard! Zelf ben ik 70 en een verwoed breister.
    Hartelijk voor je mooie artikelen!

    Like

  4. Beste Evelien,

    Ik zag de workshop eigentijds breien die je 19 januari gaf bij ‘Dol op Wol’ in Deventer. Helaas zat de workshop al helemaal vol toen ik me op gaf. Ik zou heel graag een workshop of een les bij je willen volgen. Geef je binnenkort nog ergens een workshop of kan ik op een andere manier een les krijgen? En natuurlijk mijn grote complimenten voor je ontzettend leuke stopwerk!!

    groet Hanny Meeuws

    Like

  5. Beste Evelien,

    Ik heb met veel plezier van alles gelezen op uw blog en website, en moest toen denken aan een boek dat ik heb geerfd, uit 1921

    De geestelijke en lichamelijke opvoeding van het kind.
    Van Dr. Cornelia de Lange

    Hierin staan ook een aantal hoofdstukken over gebreide kleding met patronen.
    Van babykleding, borstrokjes, kousjes, broekjes enz. ook genaaide kleding.
    ook voor oudere kinderen, bv gebreid hemd voor meisjes van 12 – 17 jaar.

    Als u het boek niet kent en wil inzien dan kan dat.
    Laat maar weten.

    Met vriendelijke groet,
    Marijn Dijkstra

    Like

  6. Hallo Evelien
    ik probeer informatie voor onze heemkundevereniging te verzamelen over slaapmutsen. Ik heb namelijk een aantal beschrijvingen van 18e eeuwse erfenissen waarin simpelweg staat hoeveel slaapmutsen er in een boedel zitten.
    Graag wil ik meer weten over het gebruik van deze mutsen
    kun je me op weg help[en.?

    vriendelijke groet
    Hans van den Broek
    Heemkundevereniging Hendrik Ouwerling te Deurne

    Like

  7. Dag Evelien, je hebt bij je werk voor de TKGA level 1 op Ravelry iets geschreven over een ‘blockingboard’ waar je tevreden over bent. Omdat ik al een tijdje op zoek ben naar iets waarop ik mijn breiwerk kan blocken ben ik naar de door jou genoemde website gegaan om eens te kijken wat er wordt aangeboden. Mag ik je vragen welke je hebt gekozen destijds en of je deze zelfde weer zou aanschaffen als je opnieuw voor de keuze stond? Ik zie nl. dat er verschillende soorten worden aangeboden, maar behalve verschil in afmeting, kleur en dikte zie ik niet zoveel verschillen. Ik heb via chat navraag gedaan bij het bedrijf maar kreeg een onduidelijk antwoord….
    Ik weet dat er witte (met ruitjes!) op amazon te koop zijn maar wil daar niet bestellen, hoewel die me wel het fijnst lijken vanwege het raster….
    Alvast bedankt voor je reactie en veel succes met je mooie zijden sok…wat een werk!

    Like

    • Ik heb 4 vloertegels van 50 x 50 en kan daar vrijwel alles op blocken. Ze hebben geen raster, maar er is wel een soort mini-ruitjespatroon ingeperst aan een kant van de tegel, de andere kant is glad. Ze bavallen mij goed. succes Egidia!

      Like

Plaats een reactie