Gebreid erfgoed

En zo heb je ineens een blog! Alsof er nog niet genoeg zijn… en over breien wordt ook al zoveel geschreven. Toch is dat waar ik het over ga hebben!

Mijn eigen passie ligt bij het behouden van immaterieel erfgoed. Met name breitechnieken door het bestuderen en nabreien van patronen uit oude boeken en historische stukken in musea. Nu heb ik zelf het eerste in Nederland uitgegeven breiboekje door Christine Sluter (deel 1 uit 1843, ik heb de vijfde druk uit 1846) en nog zo wat leuke oude boekjes. Daar wil ik dingen uit delen nadat ik ze zelf heb uitgeprobeerd. Daarnaast ga ik af en toe stukken bekijken in museumcollecties en laat me daardoor inspireren. Ik probeer zelf patronen te maken waar deze kennis in is verwerkt.

Het zal gaan om Nederlands breiwerk uit Nederlandse collecties. Al is niets echt authentiek want in de 19e eeuw liet men zich ook inspireren door Engelse en Franse patronen en bijvoorbeeld zeelieden brachten patronen mee van Shetland, Scandinavië of andere kusten. Wel werd er in Nederland absoluut veel en eeuwenlang al gebreid, maar vooral de nuttige handwerken zoals kousen of warm ondergoed. Deze patronen waren algemeen bekend en werden van moeder op dochter doorgegeven. Pas halfverwege de 19e eeuw met het invoeren van handwerkonderwijs op scholen kwamen er patronenboekjes. De handwerkrage van de 19e eeuw zorgde voor steeds fraaiere patronen van vooral kantbreiwerk.

Voor deze eerste aflevering een welkomstgeschenk: een patroon geïnspireeerd door een polsmofje uit Bunschoten Spakenburg dat ik mocht bekijken in het textieldepot van het Openluchtmuseum in Arnhem vorig jaar. Polswarmer in 2 varianten. Inmiddels in een geredigeerde versie. Met dank aan alle testbreisters.

mitaine2geheelkl

bunschotenmanchet

Alle foto’s, teksten en patronen: Copyright Evelien Verkerk

Ik deel graag mijn patronen zonder daar geld voor te vragen, maar het blijft mijn intellectueel/creatief eigendom. Voor eigen gebruik mag het patroon worden gedownload en nagebreid. Het patroon mag niet worden doorverkocht of gebruikt om wol(paketten) te verkopen tenzij ik daar persoonlijk schriftelijk toestemming voor heb gegeven. Het gebreide resultaat van mijn patronen mag eveneens niet worden verkocht.

15 thoughts on “Gebreid erfgoed

  1. Pingback: nieuw en oud | marian'ne m

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s