Om de patronen uit 19e eeuwse boekjes te kunnen maken wil ik zo dicht mogelijk komen bij het materiaal dat toen werd gebruikt. In het boekje zitten een paar kantjes met een speldje op de pagina en dan zie je dat het garen bijna zo dun is als naaigaren. Zo dun is niet te vinden en naaigaren vind ik niks, dus ik probeer van alles uit.
Jamieson & Smith Cobweb is hele dunne wol, maar dat is toch te pluizig.
DMC Babylo 20/12 is mooi dun en dat ga ik voorlopig gebruiken, al vind ik het veel te wit.
Verder heb ik verschillende prachtige dunne materialen van Bart & Francis gekregen om uit te proberen, o.a. borduurzijde. Ik zal daar later over berichten.
Ook hele dunne naalden zijn een vereiste voor een 19e eeuws gevoel. Ik heb naalden van Addi, Blackthorn en Knit Pro, van staal, van carbon en van bamboe.
Naalden van 2 mm zijn toch net iets te grof en uiteindelijk kies ik voor de stalen Addi’s van 1,25 mm. Ze buigen niet en zijn lekker scherp, maar niet té, zoals de Blackthorns, die zijn echt griezelig scherp.
Hey Evelien,
Na mijn bezoekje aan ‘Breien’ in Leeuwarden en het nieuws over ‘the Online Knitting Reference Library’ , kriebelt het om ook eens te proeven van die oude patronen. Ik zag dat Hiya Hiya mega dunne rondbreinaalden heeft …niet dat ik niet weet wat te doen, maar dat zou pas echt ‘priegelen’ zijn! 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb de Hiya Hiya rondbreinaald van 0.7mm, maar de overgang van naald naar nylon draadje is niet te doen, in ieder geval niet als je met zijde breit. Ik werk liever met losse naaldjes van 0.7 of 1 mm. Maar om eens wat te proberen zou ik eerst met Durable katoen nr. 12 en naalden 1.5 mm (Addi of LANG o.a. bij ‘De Afstap’ verkrijgbaar) aan de slag gaan, dan krijg je een idee.
LikeLike