Vorige week bezocht ik op de valreep de tentoonstelling ‘De hand van de maakster’ in het Zuiderzeemuseum. Naast een prachtige collectie merk- en stoplappen was er ook breiwerk te bewonderen. Hierbij een kort fotoverslag.
Ik dacht een heel fijn gebreid tussenzetseltje en randje in de vitrine met borduurwerk te ontdekken, maar Marcella wees me er op dat het eerder kloskant is. Het gaat om de ruitvormpjes, de andere motiefjes zijn doorstopwerk, zoals ik ook van haar leerde. Het is een baby bauwtje van Marken.
Floddermutsen, de bol is superfijn gebreid.
Hier een gebreide mouw of armmof van Marken in de vaste opstelling en in de expositie met een ander motief. De mouw zelf is van zwarte wol, de rand van katoen. Ernaast liggen zwarte polsmofjes met motiefjes in kralen gebreid.
Kindermitaines van damastbreiwerk in witte katoen. De motieven bestaan helemaal uit rechte en averechte steken.
Tot slot twee visserstruien. Links van Marken en rechts van Volendam. Heel verschillend.
Patronen van deze truien staan in de boeken van Stella Ruhe.
het witte lapje op de bovenste foto is een zg ‘opkledersbauwtje’. Deze werd gebruikt bij de pasgeboren baby als er kraambezoek kwam. Als er geen doopbauwtje was in de familie werd het soms ook gebruikt bij de doop. Het handwerk is geen wit- of sneewerk maar stopwerk: er werden in één richting draden uitgetrokken en de stof werd daarna in patroon doorgestopt ( heen en weer geweven over de draden) om het weefsel te verstevigen. Ik twijfel of het tussenzetsel en het randje onderaan breiwerk is. Ik heb ook op mijn eigen foto’s gekeken en denk dat het kantkloswerk is. Op Marken werd niet veel gebreid.
LikeGeliked door 1 persoon
de Marker steekmouw is inderdaad in twee delen gebreid: zwarte sajet ( wol) en witte katoen. Als de mouwen gewassen werden moesten beide delen dus van elkaar gehaald worden en na het wassen opnieuw genaaid. De zwarte wol zou kleur afgeven aan de witte katoen.De steekmouwen werden in de winter gedragen
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat je gelijk hebt Marcella en dat het tussenzetsel op de bovenste foto geen breiwerk is. Misschien wilde ik het te graag zien omdat ik net tusenzetsels aan het breien was. Nu ik beter kijk lijkt het me ook meer kloskant.
LikeLike
Ik heb ook begrepen dat de witte katoenen randen ook aan kousen werden genaaid voor een bruidegom op Marken en alleen gedragen bij het huwelijk.
LikeLike
http://www.openluchtmuseum.nl/ontdek-het-museum/collectie-voorwerpen/breien/maaierse-kousen/ bedoel je deze ?
LikeGeliked door 1 persoon