Inspiratie uit het museum: van muts naar ‘manchet’.

In de collectie van het Zuiderzeemuseum vond ik een mutsje waar een patroontje was gebruikt dat me heel bekend voorkwam. Het staat ook in het boekje van Christine Sluter, het tot nu toe oudst bekende breiboekje van Nederland, waarvan ik deel 1 heb. Het patroontje komt natuurlijk ook wel voor in hedendaagse ontwerpen van sjaals.

B484

Ook in een Friese ‘ondermuts’ van het Zuiderzeemuseum kwam ik hetzelfde motiefje tegen.

mutsmotief2

Omdat ik het leuk vind om af en toe wat te delen geef ik hierbij het patroontje. Ik heb een schema gemaakt van een manchetpatroon met dit vlechtmotief, zoals dat in het boekje van Christine Sluter staat. Dit is het origineel:

manchet8klein

Voor deze manchet herhaal je het patroon net zo vaak tot het om je pols past en dan naai je de uiteinden aan elkaar. Je kunt hem ook langer maken door een vlechtpatroon toe te voegen zoals ik heb gedaan voor deze polswarmer in 19e eeuwse stijl. Hier uitgevoerd in een groen sokkengaren van Loret Karman.

Kanten manchette

Nederlands patroon

Pattern in English

 

One thought on “Inspiratie uit het museum: van muts naar ‘manchet’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s