Zijden damast

Naar aanleiding van de kousen bij Museum Kaap Skil op Texel ben ik gaan proberen of ik het klink-motief van de zijden kousen uit ca. 1640 kan reproduceren. Na het testen van verschillende zijden garens heb ik een voorlopige proef gebreid van Traumseide van Atelier Zitron, gekocht bij Astrid’s Dutch Obsessions hier in Deventer.
Het is een mooi zacht glanzend garen en het breit lekker op gladde stalen breipennen van 1.25mm.

 

Je kunt goed zien waarom dit damastbreien heet. Vanuit verschillende hoeken bekeken wordt de in averechte steken gebreide figuur donkerder of lichter dan de achtergrond.

Ik hoop binnenkort de maten en stekenverhouding van de originele kousen door te krijgen, dan weet ik of ik een replica van de kous ga breien in dit garen, of dat ik verder moet zoeken.

Later toegevoegd: Inmiddels weet ik dat het nog veel fijner moet zijn, dus op zoek naar dunner zijden garen.

 

4 thoughts on “Zijden damast

  1. Prachtig breiwerk. je werkt zo mooi precies.Zo bijzonder dat je het helemaal uitzoekt. ik ben nieuwsgierig hoe dit uitpakt. Ook het patroon vind ik bijzonder, plat breien ipv rond. Het motief ziet er heel mooi uit, eveneens de randen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s