Dunne garens en dunne naalden

Het leek me leuk om eens een blog te wijden aan welke garens en naalden je het beste kunt gebruiken voor 19e-eeuwse breipatronen/breirollen en met name voor de patronen uit het boek ‘De kantjes van Christine’. Ik geef erbij wat links naar de websites waar je deze eventueel kunt bestellen. De keuzes hieronder zijn gemaakt vanuit mijn persoonlijke voorkeur, er zijn uiteraard nog meer soorten, merken en leveranciers op de markt. Ik noem hier een aantal echt dunne naalden en garens, maar niets weerhoudt je ervan om de patronen uit mijn boek met sokkenwol en naalden van 3 mm te maken. In het vervolg op mijn boek, waar ik nu aan bezig ben, worden diverse voorbeelden en patronen opgenomen hoe je de mutsen of mouwtjes ook in dikker materiaal kunt maken. Heb je vragen over mijn boek, stuur dan een mail naar nederlandsgebreid@gmail.com.

Naalden

Ik heb voor de meeste kantjes in het boek en voor de breirollen op mijn website naalden van 1,5 mm gebruikt van Hiya Hiya en Addi. Er zijn ook rondbreinaalden verkrijgbaar van deze merken in deze kleine maten. Sokkennaalden van Hiya Hiya zijn er vanaf 0,7 mm. Rondbreinaalden Hiya Hiya vanaf 0,7 mm. Verkrijgbaar o.a. hier (Recht en Averecht Arhem)
Rondbreinaalden van Addi vanaf 1,5 mm, verkrijgbaar o.a. hier (Recht en Averecht Arhem)
Sokkennaalden van Addi vanaf 1,25 mm, verkrijgbaar o.a. hier (Hobbydoos)

Er zijn ook dunne koolstof sokkennaalden met metalen punten van KnitPro ‘Karbonz’ en die gebruik ik voor wat meer open kantjes op naalden van 2 mm. Deze breien heel prettig. Let op: Deze kunnen soms zwart afgeven, zoals die ik heb van 1,25 mm die helemaal van koolstof zijn, daarvan slijten de punten ook nog eens vrij snel, maar mogelijk is dat inmiddels verbeterd. verkrijgbaar o.a. hier (Het Wolhuis)

Garens

Bij (katoenen) garens is het vaak zo dat hoe hoger het nummer, hoe dunner het garen. Er zijn verschillende systemen voor het nummeren van garendikte, de meeste zijn bedacht voor de industrie en die vind ik nogal moeilijk te doorgronden.

Voor kousen en kousenranden en zeer geschikt voor een ‘ouderwetse’ breirol:

Durable katoen nr 12, deze heb ik gebruikt voor de kousenranden uit het boek en voor de breirollen op mijn website op naalden van 1,5 mm. Hetzelfde garen is ook als glanskatoen te koop en heel geschikt voor mutsjes of mouwtjes uit het vervolgdeel van Christine Sluter, ook leuk voor een ajour zomertruitje. De iets dikkere variant Durable nr 10 heb ik ook wel eens gebruikt voor een breirol met naalden van 2 mm.
Verkrijgbaar o.a. hier (Wolplein)

Voor kantjes, mutsjes en dergelijke:
DMC Babylo 20 (733 m/100gr) is een haakgaren waar ik de meeste kantjes voor het boek van heb gebreid op naalden van 1,5 mm. Dit type garen is niet zo geschikt voor grotere projecten zoals kousen in tricosteek, omdat het vanwege de sterke twist nogal kan gaan scheeftrekken. DMC Babylo 40 (1167 m/100 gr) is voor nog dunnere naalden. Verkrijgbaar o.a. hier (Hobbydoos)
DMC Perlé 8 of Wonderfil Eleganza Perlé 8 is een borduur-/haakgaren en is er in heel veel kleuren ook gemêleerd, op bolletjes van 5 gram. Dit heeft ongeveer dezelfde dikte als DMC Babylo, dus ook voor naalden van 1,5 mm. Verkrijgbaar o.a. hier (Heikina de Ruijter) Er zijn ook nog dunnere varianten te koop.

Voor de echt fijne kantjes:
Luxe Bombyx Morus Silk 30/2 van Bart&Francis gebruik ik voor iets fijnere kantjes met 1,25-1,5 mm naalden. Prachtig garen met een mooie glans, op conen van 20 gram/250 m. Verkrijgbaar hier (Bart&Francis)

Bocken linnen garen voor fijne kantjes die wat steviger hun vorm houden (na het wassen wel zacht) van Holma Helsinglands. Verkrijgbaar hier (Venne).

Fijne merino kantwol (hieronder op de foto op nld 2,5 mm)Er zijn heel veel soorten kantwol te koop, ik licht nu alleen deze eruit: Merino Super Lace (100 gr/1450 m). Verkrijgbaar hier: (Bart&Francis)
Maar zoek ook eens naar Madeline Tosh lace, Malabrigo lace of Kid Silk Mohair of probeer eens Jamieson&Smith cobweb eendraads wollen kantgaren . Allemaal prachtig voor sjaals.

Voor de echte fijnbreier:
100% katoenen garen Nm.34/2 is echt heel dun garen dat ook gebruikt wordt door mensen die miniatuur breien, borduren  of kantklossen. Het is geschikt voor nld van 1 mm. Om een meer open effect te krijgen kun je 1,5 of 2 mm gebruiken, voor een kantrandje aan een zakdoekje of iets dergelijks. Verkrijgbaar hier (Venne)
Vergelijkbaar met Gütermann 100% katoenen nr 12  naaigaren (klos van 200 m) verkrijgbaar hier (Naboqu)

Suggesties en tips zijn altijd welkom!
Mogelijk vul ik later dit bericht nog aan.

Advertentie

2 thoughts on “Dunne garens en dunne naalden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s