Gebreid alfabet naar 19e eeuwse voorbeelden

Proefje met letters
Muts uit mijn eigen collectie, circa 1830, ingebreide tekst: W Heibroek

In mijn collectie heb ik een muts uit circa 1830 waarin letters zijn gebreid, die vormen de naam W. Heibroek.
Dat soort teksten met dit type letters komt wel vaker voor, ik zag het ook in kousen en andere mutsen uit de eerste helft van de 19e eeuw. Maar eigenlijk had ik de letters in deze muts nooit echt goed bekeken hoe ze waren gemaakt. Dus heb ik iets uitgeprobeerd en vervolgens kreeg ik er zo’n lol in dat ik een alfabet heb gemaakt in een breischema dat deels trouw is aan de letters uit deze muts, maar de rest van het alfabet heb ik een eigen invulling gegeven op basis van het totaalplaatje van alle letters bij elkaar, zodat het een mooi alfabet vormt, compleet met cijfers. Er waren destijds misschien wel voorbeelden van alfabetten, maar ik denk dat het meestal toch naar eigen idee van de maakster werd gebreid. Zij maakten bijvoorbeeld de zes of de negen wel echt anders dan ik zou doen.
De letters zijn samengesteld uit blokjes van door averechte steken omgeven omslagen zodat elk blokje 3 steken breed en 3 toeren hoog is. Op die manier krijg je wel vrij grote letters die destijds in het hele dunne materiaal qua formaat wel meevielen, zoals bij de hier afgebeelde kousen.

Kousen uit 1833 en 1836. Collectie Museumfebriek Enschede (voorheen Textielmuseum Jannink, later Twentse Welle
Kousen uit 1828. Collectie Openluchtmuseum Arnhem

Wie gaat als eerste dit alfabet breien of misschien zelfs een hele spreuk of citaat? Ik heb zelf even geen tijd omdat er een boek in de maak is, maar mijn vingers gaan jeuken eerlijk gezegd.
Het patroon vind je hier op mijn website.

Plaats een reactie