Brei-en le-ren in 1904.

Als kind verslond ik het boekje ‘Nog bij moeder’ Door Jan Ligthart en H. Scheepstra met de illustraties van Cornelis Jetses. Ik heb het nog steeds al valt het helemaal uit elkaar en zijn de pagina’s broos. Het is de vijftiende druk uit 1912, oorspronkelijk uit 1904/1905.

Het is interessant om te zien wat er wordt geschreven over breien.
Breien was alleen voor meisjes. Ot vindt dat niet leuk, want nu kan hij niet spelen met Sien, die samen met zijn zusje Trui zit te breien. Jongens leren niet breien!

ot en sien1 ot en sien2 ot en sien3

Dan maakt moeder voor hem een punnikklosje van een uitgeholde kurk met vier spelden, zodat hij ook kan ‘breien’.

ot en sien4
In een ander verhaaltje zit Trui aan tafel en moet haar taak afbreien.

ot en sien6

Later zit zij met verwachtingsvolle blik bij Grootmoeder die controleert of ze geen foutjes heeft gemaakt.

ot en sien5

Meisjes leerden dus al heel jong breien en moesten dagelijks een stukje doen. Sommigen leerden het in die tijd van hun moeder, maar het was tevens een verplicht vak op school sinds 1878.

Zelf leerde ik breien in 1964 op de lagere school. Gelukkig werd ik geholpen en geïnspireerd door mijn moeder en oma, anders had ik waarschijnlijk na dit allereerste werkstukje nooit meer gebreid, al is er wel een eerste spontane aanzet tot gaatjes breien in te zien.

1e breisel

Blij dat ik toch heb doorgezet!

5 thoughts on “Brei-en le-ren in 1904.

  1. Leuk zeg!!! En wat goed dat je dat eerste breiwerkje nog hebt!! Ik kan me mijn eerste (school-) breiwerkje niet herinneren, het is ook niet bewaard gebleven. Wel herinner ik me een naturel katoenen slab met opgemaasde kleurtjes. Dat mazen moesten we aan en afhechten door de draad te rijgen door de 4 a 5 onderliggende halve v-tjes van de tricot steken. Dat vond ik toen al niet mooi :-D!! Na de sokken in de 6e klas, was ik wel klaar met breien. Heb het pas 3 jaar geleden weer opgepakt en nu zo’n beetje verslaafd !

    Geliked door 1 persoon

  2. ik herinner dat we op woensdag middag hand werken hadden, moesten sokken leren breien met katoen eindelijk 1 sok klaar . toen was het katoen op ,dus die tweede is nooit gekomen. dat was in het jaar weet ik niet precies, maar mijn lagere schooltijd was 1942 tot 1948 dus lang geleden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s