Gisteren bezocht ik de piepkleine tentoonstelling Huizgebreid in Huizen.
Het interessantst waren de prachtige Huizer arm/polsmofjes, meestal met kralen gebreid. Wit met gekleurde kralen of zwart met witte kralen (rouw). Ze zijn vaak tot over de elleboog. Allemaal kindermouwen trouwens. Ik denk dat die door weinig dragen beter bewaard zijn gebleven.
Op een paar prachtige schilderijen/tekeningen van Wally Moes (bruikleen Singer Museum Laren) zie je de ‘Breischool van Griet’ in Huizen rond 1900.
Er hangen ook wat gebreide voorbeelden van wat daar gemaakt werd samen met naai-, verstel- en haakwerk wat daar kennelijk ook werd geleerd.
Verder waren er veel van deze mutsen, alleen de meeste in andere technieken, slechts 1 of 2 gebreide mutsenbollen, de rand is gehaakt. Je ziet wel het verschil met de Friese floddemutsen, die zijn veel verfijnder.
In het andere zaaltje met kleding zocht ik natuurlijk ook naar gebreide stukken. De enthousiaste vrijwilligster vertelde over de linnenkast zelf en de aankoopkwitantie ervan, maar wat mij interesseerde was het gebreide ondergoed dat erin lag. Opgevouwen dus ik kon niet goed zien wat het waren.
Grappig genoeg zag ik een polsmofje (linkerfoto), ook in die zaal, dat me meteen opviel.
Exact een jaar geleden zag ik hetzelfde patroon in Volendam in het museum, misschien afkomstig uit een Aglaja of Gracieuse, modebladen uit de 19e eeuw. Ik hoop het originele patroon nog een keer te vinden.
Interessant om te zien hoe elke breister er haar eigen draai aan geeft.
De Volendamse versie is versierd met een doorgehaald lintje in een rand ingebreide kraaltjes en een extra gebreide picotrand, waar randen (machinaal?) kant tussen zijn genaaid.
Naar aanleiding van de Volendamse mitaine heb ik een jaar geleden zitten uitproberen hoe het in elkaar zat. Ik heb voor de 2 linker proeven in plaats van rondbreien een lange lus gemaakt aan de achterkant zodat ik wel steeds van rechts naar links kon breien. Daarna heb ik nog een rondgebreide proef gedaan van de boord, de kralenrand en het motief. (gebreid met Jamieson and Smith 2ply shetlandwol).
Misschien is iemand dit motief of het patroon ergens tegen gekomen?
Het laddertje tussen de hexagonnetjes is werkelijk prachtig. Ik kan me niet heugen dat ik het elders gezien heb. Zelfs niet in shetland patronen. Mooie proefjes!
LikeGeliked door 1 persoon