Een ster uit 1875

Deze week was ik in de bibliotheek van het Arnhems Openluchtmuseum. Ik mocht daar de oude breiboekjes bekijken en vond er o.a. dit boekje uitgegeven in Deventer in 1875 door A. Tjaden: Het nieuwste breiboekje voor meisjes om zich spoedig en gemakkelijk in het breijen te bekwamen, 2e stukje (2e deel). Helaas is het 1e deel daar niet, hopelijk dat ik dat nog ergens anders tegenkom.
In het boekje wordt geen auteur vermeld. Op internet kon ik er niet veel over vinden, alleen deze advertentie in Het Heldersch Dagblad van 20 oktober 1875. Als iemand me aan meer informatie kan helpen of aan de vindplaats van het eerste deel dan hoor ik het graag!
Nagekomen: inmiddels is dit gelukt, zie deze post.

Heldersche courant 20 okt.1875

In de 19e eeuw zijn er enorm veel boekjes over breien en haken verschenen. Ik hoop er op mijn zoektocht meer te vinden al heb ik er inmiddels al wel een aantal. Uit de boekjes die ik zelf heb en die ik via bibliotheken mag bestuderen probeer ik sommige patronen uit.
Uit het boekje van Tjaden heb ik deze ster gebreid van dunne lace wol op pennen 3,5 mm. Het idee is om het te verwerken in een patroon, maar dat komt later.

tjaden1875ster1

Oorspronkelijk is het motief bedoeld om in katoen te breien op dunne naalden zodat het meer een dicht blok wordt met reliëf dat ontstaat door de minderingen en meederingen. Van deze vijfhoeken, samen met ruitvormen wordt uiteindelijk een deken samengesteld. De losse stukken worden achteraf aan elkaar gezet en de rand bestaat uit een apart gebreide strook kant die er ook aan is genaaid.
Een soortgelijke deken is nu te zien op de tentoonstelling Breien! in het Fries Museum in Leeuwarden. Deze bestaat uit vierkanten. In een museum in Denemarken zag ik deze deken op een bed, die bestaat uit achthoeken aangevuld met vierkantjes.

deken fries museumdeken denemarken

Save

2 thoughts on “Een ster uit 1875

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s