Een gebreide tas

Een van de dingen die ik hier wil delen is de inspiratie die ik zelf krijg door het bekijken van meer dan 100 jaar oud breiwerk. Dit heeft de afgelopen weken geleid tot een hippe boodschappentas, afgeleid van een gebreid tasje uit de 19e eeuw.

Van 3 bollen Alafosslopi (dikke IJslandse wol) en een rondbreinaald van 8 mm, 60 cm lang, maak je deze tas in een paar avonden. Het aantal steken is bijna gelijk aan de kleine tassen!
Omdat niet iedereen handig is met een naaimachine leek het me leuk om een linnen tasje te gebruiken als een kant-en-klare voering voor een gebreide tas. Iedereen heeft wel van die katoenen of linnen tasjes liggen, die je krijgt in (wol)winkels. (37 cm br en 42 cm hoog) De hengsels zijn uiteindelijk omgehaakt.

Het patroon is nog niet helemaal klaar, maar hier vast een voorproefje. Daarbij zie je op de foto linksboven de tas in een versie aan een zilveren tasbeugel uit 1804 en daaronder een versie als buideltje met een kantrandje uit het boekje van Christine Sluter uit 1843. Ook hiervan volgt nog een gedetailleerd patroon.
De donkergroene wol is van Uilenstad, Wools of Holland, Texelse schapenwol handgeverfd met Wilton colours. De lichtgroene wol is van Loret Karman, sokkenwol, ook handgeverfd.

3 tassen klein

De foto is niet optimaal, vanwege het sombere weer bij lampicht gemaakt, maar je krijgt alvast een idee. Dus houdt dit blog in de gaten, binnenkort publiceer ik de gratis patronen. Het patroon voor de beugeltas staat al in een eerdere blogpost, maar dat krijgt ook nog een update met wat meer technische uitleg..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s