Breirol uit Zwolle met patroon

Een tijdje terug mocht ik bij het Stedelijk Museum Zwolle de collectie breiwerk bekijken. Conservator Linda Barendse had me een lijst gezonden van alles wat zij kon vinden aan breiwerk in de collectiedatabase en daar had ik een keuze uit gemaakt. Op een echte ouderwetse museumzolder zat het textieldepot en op een grote tafel werden de dozen geopend om de breiwerken op te zoeken.
Hier niet op de foto, dit deel van de zolder stond vol met expositiemateriaal.

depot2kl

Naast een aantal mutsen, kousen, een jurkje, een tas, polsmofjes en wanten mocht ik ook een paar breirollen bekijken en fotograferen.
Breirollen werden gemaakt om allerlei patroontjes uit te proberen, vooral als oefening voor kousen- en mutsenranden. Misschien werd dit door hele vlotte leerlingen op school gedaan, maar meestal voor een opleiding tot handwerklerares.
Er zijn twee breirollen in de collectie. de ene is wat langer, maar ik begin bij de kortste. Dit is een hele gewone breirol, maar toch zitten er een aantal leuke patroontjes in. Dus ondanks dat er wel wat meer breirolpatronen te vinden zijn op internet leek het me toch leuk om de breirollen van Zwolle in een patroon uit te werken. Ik begin met de kortste en de langere komt later dit jaar.
Een aantal van de patroontjes zijn terug te vinden in het boekje ‘Het Breien’ van A. Theunisse en A.M. v.d. Velden uit 1886. Grappig genoeg kwam er vrijwel geen patroontje in voor dat ik ben tegengekomen bij het maken van mijn breirol van het boek ‘Eutropia’ uit 1844. Maar er zijn natuurlijk wel veel variaties die er op lijken.

De eerste breirol uit de Zwolse collectie (inv.nr. 11064) heeft 20 patroontjes, inclusief twee stukjes in tricotsteek met initialen IH of HI. Je ziet hoe sommige steken schuin lopen, meer in elkaar trekken of juist breder worden door de gebruikte steek.
breirol zwolle 01 op wit

Je kunt dat compenseren door aan de zijkant wat steken erbij of eraf te smokkelen in ribbelsteek gebreide zijkanten (voor en achterzijde een aantal steken recht), waardoor de lap ook niet omkrult aan de kanten, dat is een keuze, ik vind dat wiebelige wel charmant en je ervaart dan ook wat zo’n steek doet.

Ruim 10 jaar geleden heeft brei-fenomeen Carla Meijsen een breirol uit haar eigen collectie als patroon op internet gezet. Ik heb destijds na een workshop bij haar de hele rol gebreid, alle 28 patronen. In eerste instantie als KAL (Knit Along) met een wekelijks patroon via de Yahoo-groep ‘Sampler M’.
Inmiddels is haar patroon gratis te downloaden via Ravelry.
Hij is waarschijnlijk uit dezelfde tijd als de breirol van het museum in Zwolle, begin 20ste eeuw. De eerste 3 patroontjes (na het deel met de M) van de Sampler M komen ook in de Zwolse rol voor (patroontjes 3, 6 en 8).
Ik heb de patroontjes van de Zwolse rol uitgewerkt in eenvoudige breischema’s. Wanneer je de Sampler M ooit hebt gemaakt, dan kun je de 17 overige patroontjes van deze rol er nog aan toevoegen.
In deze eerdere post staat een brei-alfabet. Als je je breirol van je eigen initialen wilt voorzien kun je die gebruiken als voorbeeld, verdeel ze dan over de 42 steken van de rol.
Kortom, dit is een leuk zomerproject, uit te voeren in breikatoen uiteraard, want daarin komen de patroontjes het mooist tot zijn recht. Durable nr 12, op naalden 1,5 mm of iets dikker, Durable nr 10 op naalden 2 mm. Houd de draad goed op spanning, vooral niet te los breien voor het mooiste resultaat.
Het patroon vind je op mijn website op de patronenpagina.

Je kunt de 13 pagina’s PDF printen op liggend A4.

Save

Save

Save

5 thoughts on “Breirol uit Zwolle met patroon

  1. Leuk, Evelien! k Heb recentelijk nog 2 hele mooie gedateerde breirollen gekocht uit de 19e eeuw. De fijnheid van dat breiwerk blijft me verbazen…misschien moet je nog eens komen kijken als mijn verbouwing klaar is…..dan is er ook ruimte om ze uit te rollen en te fotograferen. Welkom!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s