Deens breiwerk deel 3

Tijdens mijn vakantie heb ik bij het bezoeken van musea natuurlijk altijd de blik gericht op breiwerk. Daarom wil ik hier wat foto’s met jullie delen. Er zijn niet alleen veel overeenkomsten tussen Nederlands en Deens breiwerk maar volgens een expert van het V&A Museum in Londen waren het zelfs de Nederlanders die het breien naar Denemarken brachten!

In het Nationaal Historisch Museum in Kopenhagen hebben ze deze wollen gebreide hoeden, handschoenen, kous en mutsen uit de 17e eeuw, die zijn gevonden bij een opgraving onder de oude stadswallen van Kopenhagen. In de begeleidende tekst staat dat kousen vooral in Denemarken zelf werden gemaakt door o.a. wezen in weeshuizen. De handschoenen en mutsen werden veel geïmporteerd uit IJsland.
historischmuseum8
Dergelijke hoeden uit Nederland zijn te vinden in het Rijksmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum.
historischmuseum11
historischmuseum10
Hier een want met 2 duimen, die ook door Nederlandse vissers werden gedragen.
Het is allemaal wonderbaarlijk goed bewaard gebleven onder de grond, maar daardoor is de kleur vooral bruin, dat zegt niets over de oorspronkelijke kleur.
historischmuseum9
Grappig om te zien de aangebreide imitatie bontrandjes aan sommige handschoenen.

kousen
Deze wollen kousen met mooie klinken waren niet gedateerd. Volgens het bijschrift waren ze gevold. Dat kwam ik al eerder tegen, dat wollen kousen vroeger vaak gevold werden, dat wil zeggen met rollertjes met kaardendistels bewerkt om het oppervlak zachter en dichter te maken. Ik kon het aan deze kousen niet echt zien. Ze werden hier alleen genoemd als voorbeeld van koopwaar.

Geen katoenen kousen gezien trouwens. Het museum gebruikt de textiel in de meeste gevallen als aankleding van vitrines, het wordt niet apart tentoongesteld. Daarvoor moet je toch naar het Deens Design Museum ook in Kopenhagen, daar was ik vorig jaar zie deze posts 1 en 2

frederiksborgkousen
In het Frederiksborg Slot in Hillerød zag ik wel prachtige wandtapijten en kleding op schilderijen, maar geen breiwerk, wel afgebeelde kousen zoals deze op dit handgeweven wandtapijt. Het tapijt is pas van veel later datum, maar zorgvuldig historisch correct afgebeeld zijn de kousen en schoenen met linten en strikken om de mannenbenen in een scene uit de 17e eeuw.
En op een schilderij in een hoekje zowaar een breiwerkje, van de dame/verpleegster die naast het bed van de stervende koning waakt:
frederiksborgbrei3

One thought on “Deens breiwerk deel 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s