Het Andere Museum

Een tijdje geleden was ik in Leeuwarden. Daar bezocht ik natuurlijk de schitterende tentoonstelling Sits!

IMG_1026

Maar er is nog een museum wat ook al langer op mijn lijstje stond.  ‘Het Andere Museum van Oldtimer tot Kant’, gevestigd in Pakhuis Koophandel. Een heerlijk laagdrempelig museum, helemaal gerund door 1 familie die er met veel enthousiasme hun verzamelingen aan het publiek laten zien. Het is een wonderlijke combinatie van kant, kantklos kussens, merklappen en allerlei handwerkspul, met antieke auto’s, antieke radio’s en nog veel meer!

De textielliefhebber komt er aan zijn trekken, want naast een goed gedocumenteerde tijdelijke tentoonstelling over de kleding van Mata Hari is er een zolder met vitrines vol oude kantklos materialen en gereedschappen, heel veel voorbeelden van diverse kantsoorten en overal aan de wanden oude merk- en stoplappen.

En ik vond er zowaar een gebreid broekje met mijn initialen erop, toevallig!

broekje

breipaneel1

breipaneel2

breipaneel3
Collectie Het Andere Museum Leeuwarden

Ook hing er deze leuke lap over het brei onderwijs met naast de opgenaaide werkstukken ook geborduurde tekst en uitleg over wat de meisjes moesten maken en leren op school.

Er lag ook een fraaie pronkrol, gemaakt door een meisje van 16 jaar, met zowel nuttige als fraaie handwerken, en onderstaande breirol.

breirol

Breirol en stopkous, collectie Het Andere Museum Leeuwarden

Een paar mooie stoplappen, waarvan ik de onderstaande heb uitgewerkt tot een patroon! collectie Het Andere Museum Leeuwarden

stoplap2

De eigenaresse Mayken Geersing-Domenicus heeft een enorme kennis opgebouwd over kant en kantklossen. En daar wil ze aan een geïnteresseerde graag over vertellen als je het museum bezoekt.
website: Het Andere Museum

 

Advertentie

2 thoughts on “Het Andere Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s