De ultieme gebreide stoplap

Zoals ik al eerder schreef ben ik een tijdje in de ban geweest van doorstoppatronen. Zo heb ik afgelopen zomer 3 patronen gemaakt naar aanleiding van stoplappen uit musea.

breistoplap-vrij-kl

Ik geef ook zo af en toe les in stoppen en mazen op breiwerk en het leek me leuk als afsluiting van deze ‘stoplappenzomer’ een soort ultieme gebreide stoplap te maken met patroontjes, deels van oude stoplappen, deels eigen ontwerp. Dus vandaar.

Je kunt het patroon dus maken, vooral als je een keer les bij mij hebt gehad moet dat lukken. Of voor wie al wat stop-ervaring heeft. Ook hoe de lap gebreid moet worden staat erin beschreven. Het is een uitdaging, dat zeg ik erbij, want het is best lastig om te zorgen dat het breiwerk niet in elkaar trekt, zelfs mij lukt dat niet helemaal, met name bij de kruisstoppen. Maar ik ben wel heel tevreden met het resultaat. Het patroon is tweetalig (Ned/Eng) en staat hier op mijn website.

Morgen begin ik met een nieuwe tijdelijke baan bij het Openluchtmuseum Arnhem, in het depot als projectmedewerker collectie. Dat betekent dat ik aanzienlijk minder tijd heb voor andere dingen. Toch wil ik proberen af en toe nieuwe verhalen aan het blog toe te voegen.
Ik heb gehoord dat er bij het Openluchtmuseum op het moment aan de textielcollectie wordt gewerkt, dus ik val met mijn neus in de boter als het ware. Mocht ik toestemming krijgen om daarvan iets te delen dan zal ik het doen, maar ik kan niks beloven!

 

14 thoughts on “De ultieme gebreide stoplap

 1. Geweldig mooi, Evelien. Ik ben vol bewondering en hoop het ook een keer te maken. Gisteren de tentoonstelling bezocht in het onderwijsmuseum in Dordrecht en ook mooie dingen gezien. Doe je volgend jaar nog wél de workshop daar?
  Veel succes met je nieuwe baan! Ik ben in de buurt van dat museum opgegroeid en heb er in die tijd heel veel voetstappen gezet. Daarna ook nog vaak geweest, dus ik ken het goed.

  Like

 2. Hoi Evelien,

  Heb voor de gebreide stoplap nu een lapje van 100 steken en 134 toeren gebreid, maar komt niet uit je beschrijving hoe verder om de rand in linnensteek er om heen te zetten. Is het de bedoeling dat je voor de rand het begreide lapje (afhecht?) op 4 naalden zet en met een vijfde naald breit?

  M.vr.groet,
  Ano Niem

  Like

  • Hallo Ano,
   wanneer je bent begonnen met een gewone opzet is het misschien het mooiste om inderdaad af te kanten en dan rondom aan alle vier de zijden evenveel steken op te nemen: per zijde 100 steken plus aan begin en eind 1 steek extra. Dat kan op 4 pennen en dan inderdaad met de vijfde breien, of op een rondbreinaald die iets korter is dan de omtrek van de lap.
   Was je begonnen met een voorlopige opzet, gemaakt op een gehaakte ketting, dan kun je zowel deze ‘levende’ steken vanaf de ketting (met een correctie van 1 steek), als de laatste rij steken op een (rondbrei)naald zetten zonder afkanten en hoef je alleen aan beide zijkanten de steken op te nemen, zoals in het patroon staat.
   Ik hoop dat dat zo duidelijker is?

   succes, groet Evelien

   Like

   • Beste Evelien,
    Dank voor je reactie!Na het breien van een even aantal (134) toeren ben ik geëindigd met een averechte toer. De averechte kant wijst dus naar me toe wanneer ik steken ga opnemen? Of moet er een toer extra bij, zodat je recht eindigt?
    In het geval dat er voor de rand in linnensteek op een rondbreinaald gewerkt wordt, onstaat er dan een soort proppig buideltje?

    vr.groet,
    ano niem

    Like

 3. Beste Ano Niem ,
  Het maakt niet echt uit, 1 toer minder kan ook, je telt toch het aantal steken dat je opneemt aan de zijkanten en daarbij sla je per 4 toeren steeds 1 toer over, met 133 toeren komt dat ook uit. Je breit op de rondbreinaald natuurlijk steeds aan de voorkant. Je kunt ook de draad nu na 134 toeren gewoon afbreken en aan de voorkant op een van de hoeken aanhechten om te beginnen met rondbreien. Dat geeft alleen twee extra eindjes om af te hechten. En ja, het is al breiend een buidelvormig propje, maar dat komt goed!
  succes en groet, Evelien

  Like

 4. Jij ook bedankt voor je feedback. Ik heb de pdf op de website aangepast want eigenlijk is 133 toeren logischer omdat je eigenlijk altijd met een rechte toer begint.

  NB Verder heb ik nu ook vermeld dat wanneer je de rand in ribbelsteek of gerstekorrel breit je elke 2 toeren moet meerderen op de hoeken. Omdat je in de linnensteek eigenlijk 2 toeren breit om alle steken 1 keer te breien, meerder je elke 4e toer.

  Like

  • ☺️…inmiddels inderdaad toertje uitgehaald…en ja ik had ook bedacht dat er ergens onderweg toch ook steken bij moeten komen als je een paar keer ‘de hoek’ om gaat. Dank alvast voor het antwoord😄

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s