Zijden kousenproject Leiden

Afgelopen zondag was ik in Leiden bij het Textile Research Centre voor het Zijden Kousen Project. Circa 100 breiers en breisters gaan proberen een replica te maken van de zijden kousen uit het zogeheten Palmhoutwrak uit de Waddenzee bij Texel.

De bijeenkomst was bij het Textile Research Centre in Leiden. Eerst werd er door onderzoekster Chrystel Brandenburg verteld over de vondst van de kousen, vervolgens over de gebruikte zijde. We kregen allemaal garenstalen mee om proeflapjes te breien.

IMG_2939

Zoals je al eerder in dit blog kon lezen was ik in 2016 al begonnen met het nabreien met behulp van foto’s die ik van Museum Kaap Skil had gekregen en mijn eigen foto’s van de kousen in de vitrine daar. Je kunt helaas niet alles goed zien op de foto’s. Nu kon ik eindelijk wat vragen stellen over delen van de kous die me nog onduidelijk waren. Ik mocht vast even een blik werpen op het palmetmotief zoals dat inmiddels is uitgewerkt in een breischema. In grote lijnen had ik het goed geïnterpreteerd, maar er waren toch verschillen. Chrystel had alles met de microscoop mogen bekijken en zag dus dingen die mij op de gewone foto’s waren ontgaan, zoals extra minderingen en meerderingen in het palmetmotief.

IMG_2940

Het proefbreien met het meegekregen materiaal is nog niet echt makkelijk, maar zal ik toch moeten doen opdat de onderzoekers een goed beeld krijgen van ieders breitechniek en de mogelijkheden of onmogelijkheden van het materiaal.

IMG_2950Rechts de kleine proef met het materiaal van het Silk Stocking project. Op naalden 0.7 mm is dat een echte worsteling voor mij en ik hoop niet dat we de kousen zelf straks op die manier hoeven te breien. Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen van de andere breiers.

Links onderaan mijn eerste proef met rondbreien op naalden 1mm, met mijn eigen zijden (borduur)garen uit China, na het vochtig opspannen. Daarboven een nieuwe proef met hetzelfde materiaal, maar met andere minderingen, dat zie je niet op de foto. Je ziet wel hoe het breiwerk opkrult, na het vochtig opspannen verdwijnt dit en dan wordt de zijde ook pas echt zijdezacht.

Wordt vervolgd.

3 thoughts on “Zijden kousenproject Leiden

  1. Dag Evenlien, met veel belangstelling je stuk over het onderzoek naar de zijden kousen gelezen. Zou er graag met je over in contact komen in het kader van ons werk, zie de website. wil je mij mailen svp?
    vriendelijke groet, Rianet Knevel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s