Zijden kousen van voor 1592

Over het Textelse zijden kousen project van het TRC in Leiden mag ik geen data delen op dit blog. Dat wil zeggen dat ik geen details mag geven over het patroon en degelijke. Ik snap dat sommigen heel nieuwsgierig zijn geworden en helaas niet mee konden doen aan het project in Leiden. Zelf ben ik ook reuze nieuwsgierig omdat er vroeger nooit patronen zijn opgeschreven. Je krijgt door het breien met de fijne zijde een idee hoe het was om zo te breien en ik hoop na het breien van de Texelse kous ook te kunnen voelen hoe het was om ze te dragen.

kous koning JohnIII van Zeden

Een paar jaar geleden vond ik op een website dit patroon van de kousen van koning John III van Zweden. Zijn kousen kwamen bij een opgraving uit zijn graf in de kathedraal van Uppsala waar hij in 1592 werd begraven, dus ze zijn nog veel ouder dan die van Texel. De kousen hebben geen versieringen, maar de constructie lijkt heel veel op die van de Texelse kousen.

Ik heb het patroon zo goed mogelijk vertaald uit het Engels en dat is weer een vertaling van het oorspronkelijke patroon uit het Zweeds. De onderzoekster die dit heeft beschreven in 1956 is mevrouw S. Harring. Ik weet dus niet in hoeverre het patroon klopt, heb het zelf niet gebreid, maar het geeft een idee hoe het zou kunnen.

Hier het patroon van de kousen van John III in mijn vertaling, waarbij ik de fouten heb gecorrigeerd want die had zij ook beschreven. Met name het gedeelte van de voet is wat minder duidelijk. Ik heb uitgerekend hoeveel steken je in bepaalde toeren hebt en hoeveel je er moet opnemen langs de hielflap, maar 100% zeker ben ik niet.
Lees voor de zekerheid ook de Engelstalige beschrijving van dit patroon op de website met de link bovenaan en misschien heb je er andere ideeën over.

Tips en op- en aanmerkingen zijn natuurlijk zeer welkom. Mag ook via Messenger van de Facebookpagina van Nederlandsgebreid

One thought on “Zijden kousen van voor 1592

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s