Breiwerk op vakantie

Ik ben in de ban van het breien van de zijden kous voor het #Texelstockings project van het TRC Leiden. Helaas moest ik de 2e bijeenkomst missen omdat ik op vakantie was.  Natuurlijk ging het breiwerk wel mee op reis en ik ben dan ook lekker opgeschoten. Maar op reis blijf ik bovendien altijd kijken of ik ergens breiwerk zie. We bezochten diverse musea en tentoonstellingen in Zeeland en West Vlaanderen.

In Historisch Museum de Bevelanden in Goes trof ik deze leuke gebreide muts/kap met gehaakte rand aan afkomstig van Zuid Beveland. Grappig is dat de basis een soort mutsje is wat je wel vaker tegenkomt, maar de gehaakte wijd uitstaande rand maakt het dan weer echt Zeeuws.

zeeuwskapje2

zeeuwskapje1

In een lange gang hingen allemaal merk- en stoplappen uit Zeeland. In vier ervan zag ik een maasstop. Dit werd in de 18e eeuw nog op de linnen stoplap gedaan. Het lijkt op breiwerk en volgens mij zijn deze met elk een andere techniek gemaakt.

stopje2

De eerste maasstop uit 1777 is volgens mij een borduursteek die op maaswerk lijkt maar uit halve schuine steken bestaat, waarbij de blauwe draad in het middenste deel om de beige dwarsdraden wordt geslingerd.

stopje

De tweede maasstop uit 1799 lijkt op echt breiwerk en heeft zelfs een ‘naatje’ van om en om toeren van rechte en averechte steken (ribbels). Dat wordt bij de zijden kous van Texel net zo gebreid, twee steken breed, aan de achterzijde van de kous als een nepnaad. Je ziet ook dat het middendeel van deze stop door de rekbaarheid wat minder rechthoekig is.

stoplap1799

Dit is de hele lap uit 1799, met excuses voor de slechte foto. De Middelburgse stoplappen zijn met diverse borduursels een combinatie van stop- en merklap en vermelden ook de onderwijzeres onder wiens leiding de lap is gemaakt. Het Nederlands Openluchtmuseum bewaart ook een paar mooie exemplaren, die ik een paar maanden terug nog in de handen heb gehad en netjes heb opgeborgen in lades. Martin Ex, een echte expert op dit gebied, heeft al veel van deze prachtige Middelburgse stoplappen bestudeerd en een overzicht gemaakt met daarbij een lijst van de onderwijzeressen. Voor wie het leuk vindt is het hier te vinden op zijn blog.

shiota
Alles met draadjes heeft mijn interesse. Zo werd ik blij verrast in Muzee in Oostende een installatie van Chiharu Shiota die al eerder in een iets andere vorm te zien was op de Biennale van Venetië.

stoel
Of in de open depot opstelling van het Gentse Design Museum deze stoel van ontwerpersduo Chevalier Masson uit 2004.

haverkamp
In het Zeeuws Museum in de nieuwe opstelling van de modezalen door ‘Das Leben am Haverkamp’, vier ontwerpers die zich lieten inspireren door  interpretaties van bezoekers van collectiestukken uit het museum.

zijdenkuit
En ook in het Zeeuws Museum een paar zijden kousen op een schilderij van een Zierikzeese famile uit 1637, dus nog vroeger dan de kousen uit het Texelse wrak en die hebben zo te zien ook zo’n zelfde zigzagmotiefje langs de spie.

Het was een fijne vakantie in (Zeeuws) Vlaanderen!

2 thoughts on “Breiwerk op vakantie

  1. Heel toffe pagina! De installatie van Shiharu Shiota ziet er inderdaad heel inspirerend uit. Ik heb misschien een kleine opmerking in verband met de stoel van het ontwerpersduo Chevalier-Masson. Omdat ik er onderzoek naar doe in het kader van mijn studies, weet ik dat zij inderdaad voor projecten samenwerken met Diane Styverlinck, maar dat deze stoel “Ball Chair” van Chevalier-Masson zelf is. Het is een exemplaar dat dateert uit 2004. Groetjes

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s