Wie A zegt moet B zeggen

Vanwege de coronacrisis had ik tijd om een patroon af te maken waar ik jaren geleden aan was begonnen. Het heeft niet direct wat te maken met het historisch breiwerk waar deze site over gaat, maar ik wilde toch graag mijn ontwerp voor dit heerlijke tijdloze vestje hier delen.

IMG_8546

De afgelopen vier weken heb ik dit vest uit 2011 opnieuw gebreid als een soort test van mijn eigen patroon.

Het oorspronkelijke vest van wijnrood wollen kantgaren draag ik nog steeds en het is echt mijn lievelingsvest geworden. De nieuwe versie in groen ga ik vast ook veel dragen. Op de foto is het groene vest nog niet nat opgespannen en heeft nog geen knopen.

Nu de crisis nog wel even zal duren is het misschien voor iemand een leuk project?

Het patroon is in maat 40. Met vochtig opspannen kun je dit iets oprekken naar maat 42 of je breit het in dun sokkengaren met pennen van 3 mm voor een nog grotere maat. Kies een mooi en vooral sterk garen voor jarenlang draagplezier.
Je hebt er ongeveer 250 gram kantgaren voor nodig, dat is circa 1800 meter.
Je breit het op pennen 2,25 en 2,5 mm. Het is helemaal in schema’s uitgewerkt dus die moet je wel kunnen lezen.
De mouwen worden rondgebreid.
Rug- en voorpanden worden aan een stuk vlak gebreid inclusief middenvoor biezen met en zonder knoopsgaten.

IMG_8838

Bij de armsgaten worden alle delen samen op 1 naald gezet en dan verder vlak gebreid met raglanminderingen tot aan de halsopening.

Onder de oksels worden 2 x 21 steken aan elkaar gemaasd, maar ik geef ook een alternatief met een gebreide/afgekante naad.

Lijkt het je wat dan is het patroon via deze link gratis te downloaden.

13 thoughts on “Wie A zegt moet B zeggen

 1. Beste Evelien,

  wat een prachtig patroon is dit! Ik ben echt helemaal verliefd op alles wat lace én abstract is…. Ik heb al eerder een vestje met een mooie sokkenwol gebreid, het draagt heerlijk! en was al aan het nadenken over een volgend exemplaar

  Dit is een erg welkom cadeautje voor een volgend vest, maar dan met een 100% merino. Voorlopig heb ik nog een lace sjaal op de pennen, maar dit wordt een goede kandidaat voor mijn volgende project.😍

  SUPER dat je dit zomaar aan ons cadeau doet, wat een werk zit hierin! Petje af, die raglan mouw is zo mooi verwerkt….!

  Hartelijke groet Carlien Roos Gorredijk

  Geliked door 1 persoon

  • Dan is een proeflapje breien zeker belangrijk! Wanneer je voldoende ervaring hebt zou het geen probleem moeten zijn om het patroon aan te passen. Ik heb wel enkele aanwijzingen verwerkt in het patroon voor een grotere maat. Ik moet zeggen dat mijn eigen vestje ook nog best wat opgerekt kan worden tot maat 44. Met dunne sokkenwol en pennen 3 mm zou je het ook nog verder kunnen vergroten terwijl je dan toch gewoon de teltekeningen kunt volgen. Ook is er een optie om als je kantwol gebruikt extra toeren onderaan toe te voegen (zie aanwijzingen bij breiproef) en voor de breedte 2 x extra basispatronen (=10 cm) midden in het rugpand en 1 x extra in de mouwen (=10 cm per mouw) en 1 x in beide voorpanden (= 2 x 5cm). Je moet dan wel de vorm van de halsopening misschien iets aanpassen en je hebt wat meer garen nodig.

   Like

   • Ik ga er nog even op puzzelen want ik bedenk nu dat de raglan dan ook langer doorloopt, maar dat wijst zich dan hopelijk vanzelf. Als je er niet uitkomt mag je me een persoonlijk berichtje sturen via mijn facebook pagina nederlandsgebreid. Ik hoor graag van je bevindingen.

    Like

 2. Wat een prachtig patroon van het AB vest Evelien. En veel dank voor het delen ervan. Je hebt er veel werk van gemaakt en zo is het heel overzichtelijk. Ik brei het vest van Rowan felted tweed. Het wordt grover en ik moet nog nadenken over de mouwkop. Weet nog niet of ik een raglan maak, ik denk het wel, maar dat wordt nog wel een puzzeltje…Met een hartelijke groet, Bertie van der Spek

  Like

  • Dag Evelien, het gaat heel goed, ik maak toch raglanmouwen en teken alles uit, omdat ik een andere stemmenverhouding heb.
   Ik heb wel een vraagje. Heb ik het goed als er in de toeren 23, 25, 27 en 29 aan de rechterkant een steek geminderd moet worden en aan het eind van de toeren een steek gemeerderd? Als ik dit niet doe verschuift het patroon. Heeft het te maken met rondbreien of heen en weer breien?
   een hartelijke groet, Bertie

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s