Gebreide doopjurk uit ca. 1825

Afgelopen week was ik in Enschede bij museum Twentse Welle. Collectiebeheerder Astrid Hage wist onmiddellijk wat ze me wilde laten zien.

twentsewelleastrid

Een topstuk op breigebied, een prachtige verfijnde doopjurk uit circa 1825.In 1973 werd deze geschonken aan het museum door iemand uit Santpoort (NH).

doopjurk 1817Pas begin 19e eeuw werd het de gewoonte om een kind te dopen in een speciale witte doopjurk. Dit is te zien op bovenstaand schilderij uit Paleis het Loo, waar Willem III wordt gedoopt te Brussel in 1817, al is dit nog geen echt lange doopjurk.

Collectie Twentse Welle, Enschedetwentsewelle1Collectie Twentse Welle, Enschede

In de gebreide doopjurk is duidelijk nog de mode van die tijd te herkennen, met de verhoogde taille.

twentsewelle3Collectie Twentse Welle, Enschede

Mooi is ook de onderrand met driehoeken in gaatjessteek. De jurk is gebreid met heel fijn katoen, zo dun als naaigaren. De randen zijn in 2 recht 2 averecht boordsteek gebreid met dikkere katoen, mogelijk voor de stevigheid, maar ook misschien voor het contrast.

twentsewelle5Collectie Twentse Welle, Enschede

Ook aan de bovenrand en de verhoogde taille is dikker breikatoen gebruikt en zijn gaatjes ingebreid , waar een koordje doorheen is gehaald.

Nadat ik de jurk uitgebreid had bestudeerd bracht Astrid nog wat dozen ander breiwerk om te bekijken.
Eigenlijk zou je denken dat alle borstrokken min of meer hetzelfde zijn, maar hier zag ik weer hele andere modellen. Allemaal wel van wat later datum zo rond 1930-1940.

twentsewelle7Collectie Twentse Welle, Enschede

Wat dacht je van deze borstrok met ingebreide ‘cups’ in 2 x 2 blokjes van afwisselend rechte en averechte steken, afkomstig uit Haaksbergen. De rand van hals- en armsgat zijn gehaakt, dat zie je veel bij borstrokken.

Collectie Twentse Welle, Enschede

Deze lange borstrok, meer een onderjurk eigenlijk, met hele leuke steekjes, is afkomstig uit Hengelo en heeft gehaakte sierrandjes.

twentsewelle6Collectie Twentse Welle, Enschede

Dit is al meer een modern hemd dan een borstrok, met bovenstukje in gerstekorrel, afkomstig van een boerenfamilie uit Buurse (Ov).

twentsewelle11Collectie Twentse Welle, Enschede

Verder nog een paar mooie kousenranden, waarvan er twee met jaartal 1833 en 1836, waarschijnlijk van dezelfde maakster al heeft de ene kous de initialen  IGW en de andere MIRFW, een echtpaar? Helaas is de herkomst onbekend.

Na het depotbezoek heb ik uiteraard nog het museum bekeken. Zo mocht ik even een echte levende zijderups vasthouden en keek ik mee over de schouders van de vrijwilligers die tafellakens aan het weven waren op een fabrieksweefgetouw uit 1958.

Een van de musea die in 2008 fuseerden in de Twentse Welle was Museum Jannink, ooit gevestigd in de gelijknamige voormalige katoenspinnerij en vooral gewijd aan de geschiedenis van de textielindustrie. Daardoor heeft het museum nu nog steeds een grote textielcollectie. Het is een leuk museum, mooi ingericht met veel spannende onderwerpen, en mooie tentoonstellingen. Een bezoek zeker waard!

Save

3 thoughts on “Gebreide doopjurk uit ca. 1825

  1. Wat een prachtige doopjurk! Wat moet de breister hier lang mee bezig zijn geweest….
    Maar al die voorbeelden geven je toch steeds meer context over wat mensen handgebreid maakten. Ook al lijkt het mij soms onmogelijk….

    Geliked door 2 people

  2. Pingback: Schatzoeken in het depot | nederlandsgebreid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s