Huppelsokken

In deze post maar liefst 2 nieuwe patronen! Witte katoenen kousen uit 1841 en eigentijdse sokken in prachtige kleuren.

Een van de mooiste stukken uit mijn bescheiden eigen collectie zijn deze 175 jaar oude handgebreide katoenen kousen die ik mocht overnemen van textielkenner en -verzamelaar Berthi Smit. Ze hadden geen betere bestemming kunnen krijgen, want nu kan ik echt tot in detail bestuderen hoe ze zijn gemaakt, van binnen en van buiten. Met museumstukken is dit wat lastiger en moet ik het meestal doen met foto’s van de buitenkant.

1841kousen

Wat heel bijzonder is dat zijn de met piepkleine paarse kraaltjes ingebreide initialen en het jaartal 1841. Jaartallen in kousen zijn al zeldzaam, maar kousen met kralenbreiwerk helemaal. Altijd fijn om kousen zo exact te kunnen dateren. Je mag er in ieder geval wel van uitgaan dat dit het jaar van vervaardiging is. De kousen zouden afkomstig zijn uit de Achterhoek, mogelijk uit de grensstreek. Waar ze precies gemaakt en gedragen zijn is helaas niet bekend. Mijn eigen idee is dat het misschien bruidskousen geweest kunnen zijn, die bewaard zijn als herinnering, ze zien er namelijk vrijwel niet gedragen uit.

Voor de echte liefhebbers: hier het patroon van de katoenen kousen.
12-11-2016: het kousenpatroon wordt herzien. Even geduld AUB.

NB Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk te beschrijven, maar ik heb zelf nog geen replica gebreid, alleen stukjes ter controle. Misschien leuk voor reenactors? Misschien wel nuttig om de maten naar eigen inzicht wat aan te passen aan de eigen beenmaat aan de hand van een stekenproef. Nu alleen nog het perfecte garen vinden dat de stekenverhouding geeft van 10 x 10 cm = 58 steken breed en 80 toeren hoog. Ik heb het nog niet gevonden. Ik heb intensief geteld en gerekend en het patroon zo opgeschreven als het voor deze kous is gemaakt. Het is alleen aangepast met kuitmeerderingen omdat het origineel in twee soorten garens was gebreid met een flink verschil in steekverhouding. Het gedeelte met kralen is op veel dunner garen gebreid.

1841kousenranden

Kousen in de 19e eeuw en eerder hadden niet zoals wij gewend zijn een rekbare boord in boordsteek. De randen zijn meestal versierd met ajourmotieven of reliëfsteken.
(zie ook deze post https://nederlandsgebreid.org/2016/09/21/kousen-bekijken/).

De bijzondere kousenrand inspireerde mij in ieder geval tot het maken van een eigentijds sokkenpatroon. Ik heb het de Huppelsok gedoopt, naar het plaatsje Huppel dat in de regio ligt waar mijn kousen mogelijk vandaan komen. Ik vond het ook wel passen bij hoe vrolijk ze eruitzien. Zo zijn ze voor de hedendaagse breier/ster ook prima te maken en te dragen.

huppelsok2

Zeker wanneer je ze breit met deze mooie kleuren hand geverfde wol van Loret Karman.

Het patroon is gratis te vinden in de patronensectie van mijn website www.nederlandsgebreid.nl

Save

One thought on “Huppelsokken

  1. Pingback: Letters inbreien | nederlandsgebreid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s