Schatzoeken in het depot

Ik ben een bofkont! Sinds kort werk ik 1 dag per week als medewerker textielconservering bij museum Twentse Welle in Enschede. Een deel van de collectie is afkomstig van voormalig Textielmuseum Jannink. Zodoende is er naast voorwerpen uit de rijke geschiedenis van de textielfabricage in Twente ook een mooie textielcollectie aanwezig. Een deel van die collectie is te zien in de vaste presentatie, maar er is ook heel veel in het depot wat maar zelden te zien is. Textiel is kwetsbaar en kan daarom maar beperkt tentoongesteld worden. De gebreide kledingstukken uit het depot heb ik een tijd geleden in het kader van mijn onderzoek al eens bekeken, zoals de prachtige doopjurk van ragfijn kantbreiwerk, zie deze post.

Afgelopen week ben ik eens gaan inventariseren wat er verder in het depot bewaard wordt. Daarbij prikkelen de dozen waarop ‘handwerken’ staat natuurlijk mijn nieuwsgierigheid. Dus heb ik er een paar geopend en vond daarbij deze verborgen museumschat. Dit ca. 25 cm dikke leporello boek dat allemaal prachtige handwerkvoorbeelden bevat.

leporelloLeporello met handwerkvoorbeelden van J. Drees, collectie Museum Twentse Welle

Op de kartonnen bladen, die aan elkaar zitten en zigzagsgewijs zijn opgevouwen, zitten aan weerszijden de werkstukken met lintjes en spelden bevestigd. Het zijn kledingstukken op schaal. Aan de ene kant van het boek zitten breiwerken en aan de achterkant zit linnen naaiwerk zoals onderbroeken en hemden.

leporellobreiwerk5Een pagina met stoplap en verschillende breiproeven, collectie Museum Twentse Welle

leporellobreiwerk1Verschillende kant- en ajourmotieven, proeven voor kousen en een hals met gaatjes, collectie Museum Twentse Welle

leporellobreiwerk2Proeven van tenen, verschillende hielen en kousenvoeten, collectie Museum Twentse Welle

leporellobreiwerk3

Nog meer proeven van hielen en lappen met stop-oefeningen, collectie Museum Twentse Welle

leporellobreiwerk4Proeven voor onderdelen van lijfjes en een borstrok, collectie Museum Twentse Welle

Op het etiket staat de naam J. Drees en een enkel werkstuk is gemerkt met JD. Om meer te vinden over de herkomst en datering van het boek moet ik nog verder op zoek.
Wie was J. Drees? Was het een handwerklerares die dit boek maakte als voorbeeld voor haar leerlingen? Ik hoop er nog achter te komen en dan vul ik het later aan in deze post.

In de volgende post laat ik nog een paar verborgen museumschatten zien waarvan je mond openvalt! Nog voor de liefhebbers een paar foto’s van het linnen naaiwerk.

leporellolinnen1Oefeningen voor manchetten aan mouwen of pijpen van onderbroeken, collectie Museum Twentse Welle

leporellolinnen2Oefeningen voor hemden, collectie Museum Twentse Welle

2 thoughts on “Schatzoeken in het depot

  1. Oh, wat leuk Evelien! Hoop wel dat het karton niet afgeeft….lijkt me niet de meest aanbevolen wijze van conserveren…..maar ook leuk om te zien hoe dat werd gedaan.
    Bijzonder dat alles zo mooi bij elkaar gebleven is. Benieuwd of je de maakster kunt achterhalen….!

    Like

Plaats een reactie