Kantbreiwerk in het museum

Op zoek naar toepassingen van de kantpatroontjes uit het boek van Christine Sluter (1843), waar ik al eerder over schreef, vond ik er een aantal in de collecties van o.a. het Openluchtmuseum. De kantjes van de hieronder afgebeelde museumstukken hebben een sterke overeenkomst met de patronen uit het boekje, maar je kunt natuurlijk nooit met zekerheid zeggen dat ze gemaakt zijn naar deze patronen. Het blijft lastig om te weten waar de patroontjes vandaan komen en of Christine Sluter ze heeft bedacht of alleen maar als eerste heeft opgeschreven. In ieder geval kun je wel zeggen dat het in 1843 kennelijk modieuze kantpatronen waren. De datering van deze museumstukken is niet persé uit die tijd en vaaak niet precies bekend. Net als nu werden patronen gedeeld en doorgegeven en werden oude boekjes later herontdekt.

Mitaines, inv.nr. K.129-59, Collectie en foto Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.

Mitaines, gebreid van katoen.  Deze zijn afgewerkt met een randje waarvan het patroon lijkt op Neige I-14. (zie foto verderop en in de platen uit het boekje hieronder is het afb. 5). Het ‘laddertjes’ motief van de mouwtjes vind je in veel Christine Sluter patronen terug.

Twee van de oorspronkelijke platen uit het boek met afbeeldingen van neiges, tussenzetsels en franjes. 

Hieronder twee losse mouwen of  ‘polsjes’, met zijsluiting. De kantrand onderaan is duidelijk herkenbaar als ‘Neige met agrement’ nr. I-24 (zie foto verderop). Het tussenmotief met gaatjes vind je in ‘Kantje voor een kindermuts’, nr. I-43. Hierlangs zijn steken opgenomen. Hierna is er afwisselend met dik en dun garen gebreid waarbij in de strepen met het dunne garen rijen gaatjes zijn verwerkt. Er is geëindigd met een rand van 2 recht/2 averecht in het dikkere garen.

Mouwtjes, inv.nr K.67-64. Collectie en foto Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.

Hieronder een gebreid kantje langs een katoenen (onder)muts, motief is gelijk aan ‘Neige’ I-29.

Ondermuts H.35-78, Collectie en foto Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.

Wit katoenen jak dat langs de hals en mouwtjes met een gebreid kantje is afgezet, dat lijkt op Neige I-35.

Jak, Collectie Museum Erve Hoffman, Hellendoorn, eigen foto uit 2015.

Hieronder de hier genoemde neiges (kantjes) die ik gebreid heb uit het boekje van Christine Sluter

Neiges oftewel kantrandjes

In de collectie van het Openluchtmuseum Arnhem bevindt zich een katoenen gebreide sprei waarvan je hieronder een detail ziet. Daarin is in de banen van het middendeel duidelijk het motief van manchette IV-8 te herkennen en voor de rand is een deel van het patroon van manchette IV-7 herhaald.

Sprei, detail, inv.nr. N.3844. Collectie en foto Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.
Ter vergelijking wat patronen van manchetten zoals ik die heb gebreid uit het boekje van Christine Sluter

In deze prachtige muts is het motief van manchette IV-1 te herkennen (zie staaltje hierboven). Langs de rand is een kantje genaaid dat lijkt op Neige I-14.

Muts, inv.nr. K.141-73. Collectie en foto Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.

Binnenkort verschijnt mijn eigentijdse versie van dit 19e eeuwse breiboekje. Meer daarover in een volgende post.

4 thoughts on “Kantbreiwerk in het museum

 1. Prachtig! Je daagt me wel uit om eens te kijken of deze patroontjes ook voorkomen in andere antieke breiboekjes…
  Een eigentijdse versie?? Geweldig, ik ben erg benieuwd. Ga je ook vier delen doen, net als Sluter?

  Geliked door 1 persoon

  • Die vier delen dat zou ik wel willen, maar dan zou ik hulp moeten hebben bij het breien, want dat lukt me nooit allemaal zelf. Dat geldt ook voor de breiboekjes van andere schrijfsters, dat zou ik wel willen, maar veel te veel werk. En vaak zie je pas de mogelijkheden wanneer je een staaltje hebt gemaakt van het originele patroon.

   Like

 2. Am so looking forward to your book of knitting patterns! I love making knitting and crochet rolls! It’s hard to believe that some of the edgings are knitted because of the large eyelets in them, but after knitting a few of them into my knitting roll I can see how beautiful they are in person.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s